Næsten alle elsker at rejse. Ligemeget om det er strand- og badeferie, skiferie, storbyferie eller en tur i sommerhus ved Vesterhavet, så er det rart at komme væk hjemmefra, få brudt rytmen lidt og opleve noget nyt. Til at minde os om alle oplevelserne fotograferer vi alt og alle, og ofte er resultatet hundredevis af bileder. Problemet melder sig så derhjemme, når man opdager, at totredjedele af billederne er lige til at kassere: De er for lyse eller mørke, blitzen har gjort din kæreste gulligt-bleg i ansigtet, eller den gamle kirke er halvt dækket af en lastbil.

Uanset om du har et dyrt spejlreflekskamera, eller tager billeder med din telefon, så kan det betale sig at tænke over sin fototeknik. Nedenfor har vi samlet fem gode råd, til at tage bedre billeder på ferien.

5 tips til at tage bedre feriebilleder

  1. Lys: Noget af det vigtigste i et billede er lyset. Her er sollys bedst, så åben persiennerne, og sluk de elektriske lamper. Undgå at tage billeder direkte i modlys, når du er udenfor, og gå gerne ind i skyggen, når du fotograferer.
  2. Øjeblikket: Det siger lidt sig selv: Vent på det rigtige øjeblik. Hvis du vil tage gode billeder, kræver det tålmodighed. Du må vente, til de andre fotografer har flyttet sig, lastbilen er kørt, eller den gamle italienske mama har hævet tæppebankeren allerhøjest.
  3. Blitz: Med mindre du virkelig ved, hvad du gør, så drop blitzen – den gør som regel mere skade end gavn.
  4. Tænk i lag: Komponer dine billeder så der er flere lag. Hvis der både er noget i forgrunden, mellemgrunden og baggrund giver det større dybde.
  5. Niveau: Kom på niveau med det, du fotograferer. Det gælder specielt, når man tager billeder af børn. Leg også med andre perspektiver, og se hvilken effekt det f.eks. giver at fotografere fra frøperspektiv.

Brug dine billeder

Næste skridt, når de gode billeder er i kassen, er at få dem brugt til noget! Få inspiration her, og se hvordan du får dem ud af gemmerne og frem i lyset.