Ferie og feriepenge optjenes i takt med, at man arbejder,og man får som udgangspunkt feriepenge, hvis man er ansat i Danmark. Der er dog tilfælde, hvor man ikke får feriepenge, så man bør altid snakke med sin fagforening, hvis man er i tvivl. Feriepengesystemet er et kompliceret system, hvor det kan være svært at finde op og ned i, hvordan du skal planlægge din ferie og hvad du gør, hvis du bliver holdt tilbage fra at afholde den af for eksempel sygdom.
Hvor mange feriepenge får jeg?
Alle der er omfattet af ferieloven, får som udgangspunkt 12,5% af alt det, de har tjent i det sidste år i feriepenge. Det betyder altså, at du får ca. en månedsløn udbetalt, når du skal på ferie og ud i verden. Du optjener desuden feriedage hver måned, hvor du er fastansat. Her er satsen på 2,08 feriedag pr. måneds fastansættelse og de kan bruges i ferieåret. Det betyder altså, at man kan skrabe en pæn sum penge sammen at holde ferie for og desuden have i hvert fald tre ugers ferie til gode hvert år. Det gælder altså bare om at finde en god rejse at bruge dem på og tage dine nærmeste under armen.
Når du skal have udbetalt feriepenge
Man skal søge om at få udbetalt feriepenge gennem borger.dk. Her vil man kunne finde sin FerieKonto, hvor man kan se, hvor mange feriepenge og feriedage, som man er berettiget til. Her vil du skulle oplyse, hvornår du har tænkt dig at holde ferie og så vil du få udbetalt dine feriepenge senest, når ferien begynder. Du skal dog være opmærksom på, at optjeningssåret går fra årsskifte til årsskifte, mens ferieåret i sig selv går anderledes. Du kan holde din ferie fra d. 1. maj indtil d. 30. april året efter, hvilket gør det en anelse specielt. Feriepenge og afholdelse er dog et meget mere kompliceret emne end som så, og det kan derfor være godt med et større overblik.